Stedas dizajn logo

Što je to XRP (Ripple)?

Datum: Studeni, 2019   Ključne riječi: Ripple, XRP, Cryptocurrency, Blockchain, Meetup, Zagreb, Croatia

 

Ukratko o XRP-u

 1. XRP je nativna kriptovaluta na XRP blockchainu (XRP ledger)
 2. XRP je treća kripto valuta po tržišnoj vrijednosti u svijetu, iza BTC i ETH (od preko 4800 trenutno izlistanih na CoinMarketCap-u).
 3. Glavna zadaća XRP-a je medijacija u razmijeni (bridge asset), npr. ako želite poslati uplatu nekome u Mexico, a plaćate US dolarom tada XRP služi za konverziju dolara u Meksički pesos.
 4. Također XRP ima jedinstvenu ulogu u plaćanjima financijskih institucija koje žele osloboditi kapital u svojim nostro/vostro računima diljem svijeta koristeći ODL – On-Demand Liquidity (likvidnost na zahtjev).
 5. XRP je deflatorna valuta zato što se svaki put „uništi“ jedan mali dio XRP-a (0.00001 XRP). XRP je unaprijed „izrudaren“ (100 milijardi tokena).
 6. XRP je vrlo održiva i učinkovita valuta u pogledu potrošnje energije (eco friendly cryptocurrency; 0.0005 TWh / godina).
 7. XRP ima svjetlu budućnost u svijetu Fintech industrije jer je ekstremno brz
  (4 sek / transakcija, izuzetno jeftin – manje od $0.0004 / transakcija i omogućava do 1,500 transakcija u sekundi).

 

RAZLIKA IZMEĐU RIPPLE I XRP

Mnogo ljudi uspoređuje Ripple sa XRP-om – to su zapravo dva odvojena pojma i tako bi ih trebali koristiti. Ripple je fintech kompanija koja prodaje softver bankama i financijskim institucijama, a XRP je digitalna valuta (digital asset) koja omogućava brz i jeftin transfer u prekograničnim plaćanjima.

Ripple je nositelj XRP-a, ali nije tvorac. XRP su poklonili Rippleu njegovi tvorci - Arthur Britto, Jed McCaleb i Chris Larsen. Ripple drži otprilike 60% svih XRP-a koji postoje (60 milijardi). Taj XRP pripada dioničarima Ripple-a, na koje Ripple ima fiducijarnu dužnost.

Također, zabluda je kada se XRP uspoređuje sa Bitcoinom – to su dvije kriptovalute sa različitim tehnološkim karaktersitikama koje imaju potpuno drugačiju namjenu.

U usporedbi sa drugim kriptovalutama XRP ima značajne prednosti i razlike u principima i tehnologiji: brzina, efikasnost, skalabilnost i cijena transakcije.

Osim toga, tržište koje cilja XRP i Ripple (prekogranična plaćanja) je zaista ogromno i mjeri se u bilijunima dolara (USD trillions).

 

PREDNOSTI XRP-a

XRP je treća kripto valuta po tržišnoj vrijednosti u svijetu, iza BTC i ETH (od preko 4800 trenutno izlistanih na CoinMarketCap-u).

Glavna zadaća XRP-a je medijacija u razmijeni (bridge asset), npr. ako želite poslati uplatu nekome u Mexico, a plaćate US dolarom tada XRP služi za konverziju dolara u Meksički pesos.

Također XRP ima jedinstvenu ulogu u plaćanjima financijskih institucija koje žele osloboditi kapital u svojim nostro/vostro računima diljem svijeta koristeći ODL – On-Demand Liquidity (likvidnost na zahtjev). Neke procjene govore o tisućama milijardi dolara koje se trenutno nalaze na tim računima (mrtvi kapital).

Glavne prednosti u odnosu na druge kriptovalute su:

 • Ekstremno brz (4 sek / transakcija)
 • Izuzetno jeftine transakcije (manje od $0.0004 / transakcija)
 • Omogućava do 1,500 transakcija u sekundi (BTC: 7 transakcija / sek)
 • Eco-friendly valuta koja trši neznatno električe energije u suporedbi sa Bitcoinom ili Ethereum

 

XRP/Ripplea partnerstva I NAMJENA

Tvrtka Ripple je nedavno izjavila da surađuje sa 300+ financijskih institucija u svijet među kojima su najveće banke (MUFG, Santander,  StandardChatered, Westpac, SEB, AmericanExpress, BBVA, SBI, UBS, UniCredit...).

Ovdje je bitno napomenuti da je riječ o partnerstvima unutar RippleNet-a – internacionalne mreže za prekogranična plaćanja (slično SWIFT-u).

Trenutno, XRP ne koriste banke radi nereguliranog tržišta i neusklađenosti legislativa na globalnoj razini. Ali, određeni pomaci se primjećuju i uskoro će banke moći držati i koristiti kriptovalute (pa tako i XRP).

S druge strane, XRP koriste poznate financijske institucije za prijenos novca (remittance companies) kao što su:

 • MoneyGram,
 • TransferGo
 • InstaRem
 • InterBank
 • Viamericas
 • SendFriend
 • MercuryFX
 • FlashFX i desetine drugih...


Osim toga, XRP ima i druga područja primjene:
1) mikroplaćanja putem platforme Coil koja omogućava monetizaciju sadržaja na web stranicama i blogovima gdje autori sadržaja bivaju plaćeni u XRP-u

2) slanje tipova (napojnica) na Twitteru i putem XRP Tip Bot aplikacije. Svaki korisnik može poslati ili primiti XRP unutar posta na Twitteru

3) kripto zajmovi i čuvanje (loans and custody) – Nexo, Polysign, Coinbase Custody

4) „pametni ugovori“ na Codius platformi (smart contracts)

5) rezervacije putovanja i smještaja (Travala.com)

6) korištenje XRP-a u igrama (Forte platforma) itd...

 

XRP ZAJEDNICA U SVIJETU I HRVATSKOJ

Danas u svijetu ima oko 1,8 milijun korisnika XRP novčanika (wallet) koji čine samo 0.002% od ukupne svjetske populacije (ovaj broj je vjerojatno i manji s obzirom da jedan korisnik može imati više XRP računa - walleta).

Kako bi malo pokrenuli „uspavanu“ XRP zajednicu u Hrvatskoj odlučio sam, zajedno s mojim bratom Mariom okupiti istomišljenike i XRP fanove na neformalnom druženju u Zagrebu krajem 11. mjeseca.

Na prvi Croatia XRP Community Meetup je došlo čak 15 članova XRP zajednice iz Zagreba, Rijeke, Slovenije…

Neke od tema o kojima smo razgovarali:

 • Implementacija i upotreba XRP-a u svakodnevnom životu
 • Monetizacija web stranica (blogova) putem mikroplaćanja u sustavu Coil (micropayments),
 • Korištenje kripto novčanika (walleta) za čuvanje XRP-a
 • Zakonodavstvo i oporezivanje kripto valuta

Osim ovakvog načina druženja naše virtualno druženje se nastavlja i odvija uglavnom na Twitteru.

Ukoliko vas zanima pratite i spojite se sa ovim članovima XRP zajednice /Twitter username): @salwe30 @cro_tatek @Natko @bmarton613 @MatejR4 @NewWorldBank2 @selmersax2002 @Dkadmen @Malovan10 @hprpic @BranislavDukic @cryptopanda1 @bornanp @ciuxcom @Ivan11001507

 

PREPREKE, SUMNJE I STRAHOVI U SVIJETU KRIPTOVALUTA

Trenutno najveće prepreke su u domeni zakonodavstva (neregulirano tržište), značajnoj volatilnosti kriptovaluta (promjene cijena) i nedovoljnoj svjesti građana.

Iako se u Hrvatskoj još ne može pronaći konkreatn slučaj korištenja XRP-a (npr. kupovina pive u restoranu ili rezervacija smještaja u Zagrebu) važno je stvaranje temelja za širenje svjesti i većoj upotrebi XRP i kriptovaluta u svakodnevnom životu.
Tržište kriptovaluta je još uvijek u razvoju i ovo su sami počeci stvaranja nove digitalne ekonomije koja će bez sumnje imati veliki utjecaj na naše živote u sljedećem desetljeću.

 

ZA KRAJ... PREPORUKA:

Najbitnije je dobro proučiti određenu kriptovalutu – njezinu namjenu, tim koji je stvara i razvija, potencijalno tržište...

Najbolje je raditi svoje vlastitio istraživanje (DYOR – Do Your Own Research) na Internetu – čitati članke, izvještaje, preporuke, video materijale na YouTubeu i sl.

Osim toga u svakoj zajednici pa tako i u XRP zajednici ima mnogo „influencera“ – korisnika koji svojim znanjem, iskustvom i dosegom mogu pomoći novim investitorima ili kripto entuzijastima. Htio bih napomenuti da na Internetu (društvene mreže) ima jako puno prevara i lažnih vijesti te manipulacija. Zato opreza nikad dosta!

Što se tiče Ripple-a i XRP valute vjerujem da postoji velika vjerojatnost da će banke konačno početi koristiti XRP za likvidnost na zahtjev (On-Demand liquidity) i na taj način osloboditi velike količine novca koji je trenutno „zarobljen“ u nostro/vostro računima diljem svijeta.

Preporučio bih sljedeće web stranice:


Dario Šuveljak
XRP entuzijast i investitor

Email: dario@stedas.hr
Twitter: @stedas
LinkedIn: www.linkedin.com/in/suveljak

 

DISCLAIMER:
Nisam zaposlen u tvrtki Ripple niti sam povezan s istom. Vjerujem u njihovu viziju i uspjeh te želim informirati javnost o karakteristikama i mogućnostima XRP-a. Sve što iznosim u javnosti su moja osobna mišljenja i ne trebaju se smatrati financijskim savjetima.

 

Ledger Nano S
Secure Your Cryptocurrency

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Protect your crypto assets (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple, Tron...) with the most popular multicurrency hardware wallet in the market.

Wirex Visa Card
Convert and Spend Crypto

The world’s only Visa card that lets you convert and spend your Bitcoin, Litecoin, Ethereum and XRP in everyday life. Get your Wirex card

Buy and trade crypto on Binance!

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

BINANCE - buy and trade cryptocurrency on the World's biggest crypto exchange.
Sign up now!

Secure your cryptocurrency with Ledger Nano S

Protect your crypto assets (BTC, ETH, XRP, BCH, LTC + dozens more) with the most popular hardware wallet in the market:

Ledger Nano S - The secure hardware wallet